Berlin

Berlin 2009

Eftersom vi bara hade en utlandssemester under 2009 så tänkte vi att vi skulle åka iväg på en liten tripp till. Detta kom vi på efter sommaren och då fick det bli till Berlin.

AJ hade en gammal kollega som jobbade i Berlin. Så vi fick låna hans lägenhet medans han ändå var i Sverige. Detta var under vecka 44 då alla lärare har semester ;).

Så vi åkte till Berlin och spenderade en 5 dagar där eller så.

Vi bodde i gamla Östberlin så lägenheten eller området där lägenheten låg vid var inte världens bästa men det var fortfarande trevligt. Kommer ihåg att vi sov på en madrass på golvet och den var inte något vidare bra för min rygg var helt förstörd varje kväll och morgon efter att ha sovit i sängen.
Inte mycket det fina tål som min mormor brukade säga. Och det stämmer 😉

Checkpoint Charlie i Berlin
Bild från Checkpoint Charlie i Berlin.

Så vad gjorde vi i Berlin då ?

Vi hann med dom vanliga sakerna som att åka turistbuss i Berlin. Turistbussarna tycker jag är helt perfekt att åka runt med. Man får se en stor del av staden eller åtminstone de mest välbesökta sevärdheter och man får även en överblick över hur staden ser ut utan att behöva åka tunnelbana, tåg eller buss som bara går sina vanliga tråkiga linjer.

Vi hann med att gå upp i Fernsehen-Turn. Ett besök till Madame Tussauds. Och självklart spenderade vi några timmar vid Checkpoint Charlie och Haus am Checkpoint Charlie. Haus am Checkpoint Charlie är ett museum som ligger precis vid Checkpoint Charlie och där dom visar hur rymningarna och rymningsförsöken från Öst- till Västberlin gick till. Väldigt intressant och lärorrikt att se sådana personer och hur uppfinningsrika dom är när det gäller att få ideer till hur man ska lyckas rymma. Allt för att ens familj ska få en bättre tillvaro.

Sen åkte vi även ut till fd koncentrationslägret Saschenhausen som ligger några mil utanför själva Berlin. Men det var rätt så lätt att ta sig dit, räckte med att ta S-bahn ut till Uranienborg eller någonting snarlikt. Därefter var det en promenad på ca 1-2 kilometer. Tyvärr måste jag nog säga att denna sträcka var rätt så dåligt markerad och borde vara bättre utmärkerad för turister som vill åka dit och se. Där fick man se hur först psykiskt sjuka personer bodde, därefter tog ju Hitler över makten i Berlin och då blev det ett koncentrationsläger/arbetsläger. Efter andra världskriget så tog ryssarna över lägret och hade deras indoktrineringsläger och arbetsläger. Så där fick man gå runt och se hur folk jobbade och hur dom levde under dessa vidriga förhållande i lägret.

Berlinmuren

Vi hann självklart även med att se Berlinmuren. Berlinmuren som delade Berlin finns ju inte kvar i sin helhet men det finns stycken av den kvar lite överallt i Berlin. På ett ställe finns det över 2 kilometer kvar av själva Berlinmuren.

Det finns idag fortfarande markering där Berlinmuren gick innan 1989. Eller egentligen är det sanning med modifikation. Det var ju oftast två murar och vakttorn och annat däremellan så de markeringar (gatustenar märkerade BerlinMauer) som finns kvar är där ungefär där den gick.

Vill man så kan man köpa lite av Berlinmuren på Haus am Checkpoint Charlie. En liten del kostar ett par Euro, en sådan affärside att sälja gamla betongklumpar med ett papper som säger att det är berlinmuren 😉

Skulle lika bra själv kunna slå isönder lite nerkladdat cement och säga att det varBerlinmuren. Så det var inte en souvenir som vi köpte när vi var i Berlin.

Tysklands huvudstad är verkligen en stad vi skulle vilja åka tillbaka till igen. Berlin erbjuder sina turister mycket både i form av sevärdheter men även i form av kulturella events. Så helt klart ett ställe vi vill besöka igen.

Avslutning för våra resor

Det var väl det sista jag hade att blogga om ang mina och AJ’s resor. Dom andra har jag redan bloggat om här innan.

Under 2010 så har vi hunnit med en tur till Sharm el-Sheikh i Egypten där var vi vecka 8. Men det har jag skrivit mer om här på Tobiasonline.se.
Därefter hann vi under sommaren med en tur till Thailand, närmre bestämt Rawai, Phuket, Koh Samui, Koh Tao samt även Bangkok.
Detta var väl en av de första sakerna jag började blogga om här på Tobiasonline.se

Min Barcelona resa har jag även bloggat om.

Och nu till Julen så åker vi på vår sista utlandssemester för 2010. Vi ska åka till Thailand igen. Fast denna gång ska vi bara åka till Rawai på Phuket och träna Muay Thai. Vi hoppas ju även förutom att träna en massa Thaiboxning i Thailand även hinna med någon tur till Phi Phi öarna, kanske även till Koh Similian Island, rafting och mycket annat.

Men till stor del så kommer denna Thailandstur att handla om att träna Thaiboxning i Rawai, äta god mat och bara njuta av det fina vädret.

Det här inlägget postades i Resor och har märkts med etiketterna , , , , , . Bokmärk permalänken.

Ett svar till Berlin

  1. Berlin skriver:

    Berlin är en fin stad. Fantastisk semester.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *


*

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>