Cu Chi tunnlarna utanför Ho Chi Minh City

Befinner ni er i Vietnam och framförallt då Ho Chi Minh City (Saigon) så bör ni verkligen besöka Cu Chi tunnlarna.

Dom ligger ca 1.5-2 timmars bilfärd utanför Ho Chi Minh City och vi betalade 11 dollar för att åka ut dit (minibuss, arrangerad tur). Turen tar en halvdag, åker ca kl 08:45 och kommer tillbaka 14.00. Inträde till Cu Chi ligger på ca 80.000 Dong. (VIlket blir ca 20-30 kronor).

Väl inne så får man först se en video lite över ”krigshjältarna”, hur dom levde och hur dom lyckades döda så många amerikaner.
Därefter så börjar själva turen där man går ut i skogen och först få se en tunnelingång. Inte särskilt bred eller stor, så inte alla som kommer ner.

Guiden visar en tunnelingång. Svårt att se den innan han sopade bort löven.

Ingång till en av Cu Chi tunnlarna

Här är hålet ner till tunneln. Inte särskilt stort :)

Litet hål ner till tunneln

Men jag kom ner åtminstone. Hela vägen ner och vände. Fick ta av kameran och plånboken från fickan innan jag kom ner. Man är ju inte lika liten som de flesta vietnameser.

Precis jag fick plats ner till en av Cu Chi tunneln

Här kommer jag upp igen när jag väl varit nere och tittat. Detta var inte den riktiga ingången utan bara för att visa hur små hålen var. Men som sagt jag fick plats :)

Här kommer jag upp

Vidare på stigen så får man se lite fällor och en massa andra intressanta saker.

Se till att ha en engelsktalande guide när ni besöker Cu Chi tunnlarna. Innan man går ner i själva tunnlarna så kommer man till en ”rastplats” där man kan köpa något att dricka eller souvenirer. Finns även möjlighet att skjuta vapen från Vietnamnkriget eran. Så här är det möjligt att skjuta bla M-16, AK-47, M-60 och mycket mer.

Själv så sköt jag 10 kulor AK-47. Alltid velat testa en AK-47 så det var lika bra att passa på nu, priset blev ca 100 kronor för 10 kulor.

EFter pausen så fick vi se hur rispapper tillverkades. Och efter lite om och men så kom det intressantaste på hela turen. Nämligen att gå ner i själva tunnelgångarna och se hur det var där nere.

Skulle varit roligt att testa en riktigt tunnel men de tunnlar som finns nu är breddade och även höjda lite så att västerlänningar kan kravla ner i dom.

Själv så är jag ca 1.94 så det var väldigt lågt i dom. Tog som tusan på benmusklerna att gå på huk i 50-100 meter.

Lägger upp lite bilder från Cu Chi tunnlarna här i Vietnam.

Här är vi nere på första nivån i en bunker och ska gå vidare ner till andra nivån.

Cu Chi andra nivån i tunnelkomplexet

Här är det jag såg mesta delen av tiden nere i Cu Chi tunnlarna 😉
Tanten framför mig som gick. När man väl tagit en bild så blev mörkerseendet helt förstört så då såg man ingenting i några sekunder.

Tanten framför mig i Cu Chi tunnlarna

Det här inlägget postades i Vietnam. Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *


*

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>