Fridykning på Koh Tao

Så då har man gått klart första kursen AIDA fridykning här på Koh Tao.

Gick den på Blue Immersion. Instruktören Akhim var trevlig och det hela gick smärtfritt :)

På andra dagen så kom jag ner till gränsen som ligger på 21 meter. Därefter så bör man gå advanced kursen för att få gå ner djupare.

Informationen man fick på kursen handlade lite om kroppen och mycket om MDR (Mammal Diving Reflex). Typ att MDR hjälper kroppen att sänka pulsen, hjälper kroppen att flytta blodet när trycket blir för högt och att ser till att mittendelen av kroppen får mest blod (hjärta, hjärna mm).

I början fick vi även lära oss att andas korrekt. Detta för att lugna ner oss själva samt även syresätta kroppen.
I princip så andas man in 5 sekunder. Börjar fylla nedre delen av kroppen med syre och därefter övredelen. 5 sekunder andas man in, i princip med stängda käkar.
Efter 5 sekunder så andas man ut. Gör ett TS-ljud och sen ett strömmande S-ljud. Detta gör man i 10 sekunder och så gör man om processen. Detta hjälper en att slappna av.

Väl ute på vattnet så gjorde vi detta ett par gånger och sen började vi dra oss ner i dykbojjen. Ca 10 meter ner eller så.
Efter ett tag så började vi med duck-dive. Dvs simmar framåt och sen viker kroppen 90′ grader rakt ner i vattnet, tar ett simtag med armarna och sen är benen nere i vattnet och det är benen som fixar resten av nedfarten.
Så första dagen ar jag väl nere på en 17 meter.

Andra dagen blev det ner till 21 meter. Inga större problem och det enda man märker är att man inte är van vid att pressa kroppen att hålla andan, så utan att egentligen kroppen behöver syre (Eller släppa ut koldioxid) så ville man andas. Men när man väl började simma upp så var det rätt så lugnt.

Så med lite mer avslappning så bör inte 30 meter vara några större problem.

Tänk på att slappna av och att låta benen göra allt jobb.Avslappnat, sakta och utan att tänka för mycket. Tryckutjämna hela vägen ner och tänk på att andas ut lite via näsan då trycket i masken blir rätt så högt när man kommer ner på 15-20 meter.

Tänk på att ALDRIG fridyk själv. Ha alltid med någon fridykningskompis.

Det här inlägget postades i Koh Tao och har märkts med etiketterna , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *


*

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>