Köpa bostad i Thailand och skatteverket

Detta är min tolkning av vad jag har läst och vad jag har pratat med Skatteverket om. Så det är inte säkert att jag tolkat allting rätt. Så var goda och klura ut lite själv vad ni tror och vad ni tycker.

Jag har ett angenämt problem. Det är så att jag har ett företag som har lite pengar i skattkistan och jag har klurat länge på vad jag egentligen ska göra med pengarna.
Det är inte så mycket som jag skulle vilja hoppas på. Men å andra sidan så behöver jag inte pengarna privat och vill helst inte ta ut dom förrän dom kanske har föräntat sig ordentligt och jag skulle kunna leva på dom och mitt företag.
Hur som helst så har jag och AJ pratat om att åka till Thailand i ett halvår. Jag har bett om tjänstledighet så vi får se om jag får det.

Hur som helst så åker vi till Thailand så tänkte jag att då kan jag ju passa på att köpa en lägenhet via mitt företag. Då kan jag ju under tiden vi är där betala hyra till mitt egna företag och så gör mitt företag något som jag skulle vilja att mitt företag gjorde. Nämligen att hyra ut semesterbostäder i Thailand.

Så har suttit och tittat en hel del på olika hus och annat i Thailand som man skulle kunna köpa och sen hyra ut. Pratade med min ekonomimänniska idag och hon berättade att köper jag en lägenhet eller hus i Thailand via bolaget så kan det ske att jag får förmånsbeskattning om inte lägenheten eller huset är uthyrt hela tiden.

Så skulle lägenheten eller huset i Thailand inte vara uthyrt 100 % utan vara ledigt så kan det tolkas som att då har jag disponeringsrätt till huset eller lägenheten och därmed så ska jag förmånsbeskattas.

Detta kändes ju RIKTIGT jäkla trist. Skulle ju vilja köpa en bostad och hyra ut och förhoppningvis få bättre ränta än vad jag har idag (idag har mitt företag typ 1.5 % ränta på pengarna som sitter på kontot och det känns rätt så meningslöst).

Så jag ringde till Skatteverket för att prata med dom och fråga om detta verkligen var så och vad man kunde göra åt saken.

Dialog med Skatteverket

Måste säga att Skatteverket är bra att ha och göra med. Dom svarar på ens frågor och försöker verkligen hjälpa till så mycket som möjligt och det är helt gratis att fråga dom :)

Jag fick en fin länk av hon jag pratade med på skatteverket som jag har läst igenom och ska försöka beskriva vad jag läst.

http://www.skatteverket.se/rattsinformation/stallningstaganden/2009/stallningstaganden2009/13170800607111.5.58a1634211f85df4dce80009860.html?posid=1&sv.search.query.allwords=dispositionsrätt

Texten handlar om dispositionsrätt av lägenheten eller huset i Thailand som jag då skulle köpa.

Och det står i princip att man kan råka ut för förmånsbeskattning om semesterbostaden i Thailand inte är uthyrd hela tiden. Men det finns några konstruktiva saker man kan göra som verkar vara helt lagliga och helt OK enligt skatteverket.

Slippa förmånsbeskattningen

Denna förmånsbeskattning är om ett fåmansbolag har köpt en semesterboende.

1. Det första är att det är helt möjligt om företaget har som primära huvudsysselsättning att hyra ut semesterbostäder. Isåfall så slipper man förmånsbeskattningen. Disponerar man eller använder man semesterbostaden själv så ska man självklart förmånsbeskattas för detta.

2. Om man använder sig utav ett uthyrningsföretag och det är dom som har rätt och disponerar över lägenheten. Isåfall kan man påvisa att man själv inte har disponeringsrätt över lägenheten/huset/semesterbostaden hur som helst och då verkar det som man inte kommer att behöva betala förmånsskatt.

Det är dom två sätten som verkade vara OK. Sen har jag hittat andra på Internet som jag inte vet om man ska rekommendera men några verkade vara med att starta bolag i Thailand och låta detta bolaget äga fastigheten.

Själv så har jag ingen aning vad jag egentligen ska tycka eller tänka eller vad jag egentligen ska göra. Då måste man titta på att det finns ett uthyrningsbolag som hjälper mig med uthyrningen av semesterbostaden, men dessa bolag verkar ta 20 % av intäkten i avgift. Vilket är mycket.
Så jag sitter och klurar om det egentligen fungerar om man annonserar på blocket. Fast då har man fortfarande disponeringsrätt över semesterbostaden hur som helst :/

Rent privat vill jag inte lägga pengar på att köpa en bostad i Thailand. Är inte sugen på att slänga upp ca en 1 mille på att köpa någonting utomlands när vi ändå någongång i framtiden behöver köpa en bostad här hemma. Och låna pengar privat till det är jag inte heller så intresserad av.

Det här inlägget postades i Thailand och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *


*

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>