Puman bob

Puman BOB

När jag var liten så var jag och min mormor ibland i hennes hus i Ängelholm. I detta hus som hade varit hennes moster Edith så fanns det ett par bilder
på en Puma. När jag var liten så frågade jag ibland vad det var för någon bild på puman och varför Edith hade en sådan bild.
Svaret var att Moster Edith hade jobbat för en läkare som sjuksköterska och den samme läkaren hade haft en puma på mottagningen.

Och nu tänkte jag skulle se om denna puman var känd för omvärlden. Så jag sökte på puma höganäs på Google och hittade att Puman hette Bob och ägaren hette Gustaf Alling.

Gustaf Alling har tagit hand om om denna lilla puma när han var i Argentina 1927. Där hade Gustaf råkat skjuta en pumahona som hade ungar.

En av dessa pumaungar tog Gustaf med sig till Sverige och tog hand om som ett vanligt husdjur.

Puman bob skulle enligt uppgifter äta ca 7 kilo rent kött om dagen. Tyvärr gick puman bort 1941 då hade den levt ca 14 år i Sverige.

Det har tom gjort en film om denna puma hos Doktor Alling. Skulle varit kul att se den men kan inte hitta den på Youtube så får väl leta lite vidare.

Någongång så ska jag ta och lägga upp en liten bild på Puman Bob. Dom som finns på nätet är rätt så tråkiga och puman ser bara tjock ut.

Dom bilderna som mormors moster Edith hade i huset var mycket finare och där såg puman både stor och stark ut istället för att bara se tjock ut.

Idag så finns faktiskt puman bob uppstoppad på Höganäs museum.

Vill ni se bilder på Puman bob så kan ni göra det på Bilder på puman bob.

Det här inlägget postades i Okategoriserade och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.

2 svar till Puman bob

  1. monica skriver:

    Intressant, minns också bilderna, har du dom?

  2. Britt-Marie Sjögren /Kullens fyr skriver:

    Hej!

    Det finns en säkert minst 20 min lång stumfilm på dr Alling och puman Bob. Åk till Höganäs museum och kolla, alltså samma ställe som Bob finns uppstoppad på (samt hjärtat i formalin i en glasburk, huu). Filmen visar hur dr Alling leker vilda lekar på golvet med puman, nästan lite väl mycket. Puman Bob visade sig vara en hona, men fick behålla namnet. Vad beträffar patienterna så blev doktorn snabbt av med kverulanter när puman gjorde oväntad entré i väntrummet.
    Det berättas att puman som unge på fartyget bröt sitt ena ben. Då gipsade doktorn pumans ben och så fick den ta hans plats i hängmattesängen på båten, själv la han sig nedanför på durken/golvet. Låter sympatiskt, tycker jag. I hemmet hade fru Alling hade svårt att fördra att puman delade säng med herr Alling. En fantastisk historia, som så många andra från Kullaberg.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *


*

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>