Rötter

Rötter – Kunta Kinte

Kanske borde rubriken vara Rötter av Alex Haley, men nu är det så att jag tycker att boken handlar mest om Kunta Kinte.

Hur som helst så är Rötter en av mina favoritböcker och nog en av de böcker som jag läst flest gånger. Läste den för första gången när jag var en 18 år eller så, därefter så har jag läste den en 2-3 gånger mer

Så vad handlar Rötter om. Den tar läsaren på en resa från Afrika till slavsamhällen i Amerika. Det börjar med att Kunta Kinte födds och växer upp i en by som heter Juffare. Där får han en traditionell 1700-tals afrikansk uppväxt.
Kunta Kinte går från att vara en pojke till att vara en man enligt byns ögon. Kunta är förtjust i att resa och fantiserar flertal gånger om att göra stora resor.
Men allting slutar abropt när Kunta Kinte blir bortrövad av ”vit man”. Dessa vita män tar honom till en stor ”kanot” och börjar segla över havet.
En av de tankar Kunta Kinte har är att han är rädd pga ha ntror att ”vita män” är kannibaler och kommer ta bort honom för att äta honom. Men det händer ju ås klart inte 😉

Utan Kunta får åka tror det är ca 3 månader över havet till Amerika.

Där blir han såld som slav och försöker fly ett par gånger, tror det är 4-5 gånger han försöker fly.
Efter att ha fått halva foten bortkapad och säljs till ny ”massa” så slutar Kunta Kinte rymma.
Sen lever Kunta Kinte i ett antal år innan han träffar fru (Bell Waller) och skaffar en liten dotter ”Kizzy”. Kizzy som på Kuntas språk betyder ”Stanna kvar” växer upp och efter flertal sidor så blir hon såld pga att han försökt hjälpa en pojke rymma. Detta genom att
skriva en passersedel (Olagligt för slavar att kunna läsa/skriva på denna tid).
Men innan Kizzy blir bortförd så berättar Kunta Kinte flertal gånger om sin historia och lär även Kizzy lite afrikanska.

Därefter så handlar boken i några sidor om Kizzy och hennes liv på nya gården (bla våldtagen av ”massa”), efter 9 månader så föder hon George. Därefter är stjärnan i boken George. George växer upp och hjälper sin massa med att hjälpa till med tuppar vid tuppslagsmål (Cockfighting).
Därav smeknamnet ”Chicken-George/Tupp-George”.
Någonting som Kizzy försöker införa är att berätta historian om Kunta Kinte till sitt barn och att han ska berätta det vidare till sina barn osv.

Sedan handlar boken som sagt mycket om Tupp-George och hans liv, han skaffar barn och blir bortskickad till England (pga en skuld som hans massa drar på sig vid tuppslagsmål).
Men för varje barn han skaffar så berättar han historian om Kunta Kinte.

Eftersom historian måste fortsätta till ”nutid” (1920-talet) så blir den nya huvudfiguren Tom (Ett av Tupp-Georges barn).

Som ni många vet så blir slavarna i USA fria och dom kan då flytta. Tupp-George som blivit fri efter han kommit tillbaka från England, har letat upp ett ställe alla ska flytta till.

Så Tom tar med hela sina familj (plus andra familjer) och flyttar till Tennesse. Mycket händer där, Tom startar en smedja och blir framgångsrik. Tom skaffar ett par barn och ett av dessa barn heter Cynthia.
Boken fortsätter med Cynthia i ett par sidor, därefter så hennes dotter Bertha som i sin tur får Alex Haley.

Därefter så tar sagan slut.

Boken fortsätter iofs några sidor där Alex Haley berättar om sin uppväxt, hur han skrev in isg i flottan och hur han skrev boken ”Roots: The saga of an American family”.

Boken är på ca 400 sidor (Åtminstone den boken jag har) och Kunta Kinte får man följa i ca 150 sidor, kizzy i 10 sidor, Tupp-George i 100-150 sidor, Tom i 50 kanske, därefter några strösidor om dom alla.
Väldigt lite man får följa kvinnorna utan boken är mest inriktad på dom manliga ”stjärnorna”.

I boken får man reda på hur alla gick bort förutom Kunta Kinte och Bell. Iofs så är det väl relativt naturligt då historian går vidare med Kizzy innan föräldrarna gick bort. Kanske var svårt för Alex Haley att på något sätt få reda på vad som hände med Kunta Kinte och Bell.

Anledningen till att jag läste boken nu igen var att jag läste en annan bok om Slaveri på 1700 till nutiden och då tänkte jag att jag ska nog ta och läsa Rötter igen :). Fördelen med att pendla man lägger rätt mycket tid på att läsa.

Boken och filmen

Har inte sett miniserien, skulle gärna vilja gör adet så får väl ta och titta på den någongång. Hur som helst så någonting som saknas i boken är att man åker tillbaka till Kunta Kintes plantage för att se vad som hände med Kunta Kinte och Bell. Men det gör får man aldrig reda på om i boken.
I serien så åker Kizzy tillbaka till den första plantagen och får reda på att föräldrarna mer eller mindre dött några år efter försäljningen av Kizzy.

Jaja det var väl det jag hade att skriva om idag.

Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *


*

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>