Skarvympning av mitt äppleträd

För ett tag sedan så gick jag en kurs på Kiviks musteri ang ympning och beskärning. Även om kursen med ympning inte var vad jag hade hoppats så var det ändå en trevlig kurs. Kan läsa mer om den här Ymp och beskärningkurs på Kiviks musteri.

Hur som helst så fick vi ta med oss lite ympris hem. Och det gjorde jag. Så gjorde skarvympningar på 4 av våra 5 äppleträd.

Så för två veckor sedan var jag ute i trädgården och tog denna bilden.

Skarvympning av äppleträd

Tyvärr kommer jag inte ihåg vad det var för ympris, men jag tror det är Ribston. Själva äppleträdet är ett pimona äppleträd.

Så roligt att det tagit sig. Faktiskt har alla skarvympningar kommit fram. Men denna var den som kommit längst med löven mm. Kanske för att det var ett ungt träd som jag gjorde ympningarna på.

Nu för några veckor sedan gjorde jag lite barkympningar med lite ympris som jag köpt.
Köpte ympris från Filipa, Gyllenkroks astrakan, Rött kaneläpple och Aroma.
Så får se hur det blir om några veckor.

Rekommenderar även er som ska ympa att ha en ordentlig kniv. Men ska blogga mer om det snart.

Det här inlägget postades i Trädgård. Bokmärk permalänken.

Ett svar till Skarvympning av mitt äppleträd

  1. Stefan skriver:

    Ja, det var en fantastisk kurs på Kiviks Musterier! Gick du denna 29/3 2014 så var vi kurskamrater! :-)

    En av de sorter vi gjorde var just Ribston. Ympade denna sort i Kivik, med hjälp förstås, och den kommer väldigt fint hos mig. Den är nu utplanterad där den ska vara.

    Barkympning verkar vara enkelt och jag har testat en del nu i maj. Grundprincipen är samma för hur man skär till ympen. Man gör ett rakt snitt diagonalt över ympen. Sedan sågar man av en gren på ett träd, skär ett snitt i barken och pillar upp den lite försiktigt. Sedan för man ner ympen i barken och lämnar ett litet ”kyrkfönster” kvar, av någon anledning. Dvs en liten del av snittytan på ympen ska vara synlig och man sticker alltså inte ner så långt att hela snittytan på ympen ”försvinner” under barken. Band om med Vulktejp och tätade med vax.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *


*

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>