Takbyte i Helsingborg

Takläggare i Helsingborg

Länge sedan jag bloggade men haft mycket att göra med allt möjligt :)

Vårt sista stora projekt var att byta tak på vårt kära lilla hus på Eskilsminne, Helsingborg. Så nu har vi ett helt nytt tak med nya fina betongpannor istället för de gamla och på ställen spruckna tegelpannor.

Även om det inte var en stor process att kontakta takläggare och låta de titta på jobbet så var det svårt att välja
vilken takläggare vi skulle välja. Det finns ju en uppsjö av takläggare och med det så kommer ju också en uppsjö av olika priser.

I vårt fall så kände jag att vi ville ha en takläggningsfirma i närheten av Helsingborg där det jobbade åtminstone en plåtslagare, som kunde fixa allt inom plåtslageri som kommer upp vid byte av tak. Såsom kring skorstenen, vindskiveskenor, hängrännor och ovanför vår tillbyggnad mm.

Sen ville vi ju inte betala alldeles för mycket men framförallt så ville vi att jobbet skulle bli bra utfört och gärna ta max 7-9 dagar att utföra.

Det absolut viktigaste var att vi ville att företaget som gjorde jobbet inte gjorde ett fuskjobb.

Vi kom ju på detta med takbyte rätt så sent på året och ville ha det klart innan det börjar bli för jäkligt väder. Så vi kände på oss att vi var lite sent ute när vi kontaktade den takläggaren vi valde i slutet av Oktober.
Men det gick undan och på 5 arbetsdagar så var det klart.

Vi kontaktade 4 stycken takläggningsfirmor här i Helsingborgs trakten. Tre utav dessa fyra kom och tittade på huset och kom med förslag på takpannor vi skulle välja och lämnade offerter.
Företaget som inte kom och tittade på huset sa direkt att det var ca 1100 kronor kvadratmetern och 70 % av detta var arbetskostnad.

Ett företag mailade inte (enligt mitt tycke) inte ens en ordentlig offert utan bara detta kommer att kosta ca och sen ett cirkapris. Eftersom det var var mycket av en offert så kändes det som att det företaget inte var att lita på. (De hade även glömt att räkna med ett par saker som jag sagt att jag ville ha).

Sen fanns det två företag kvar och de kändes båda nästan lika bra så det var väl referenserna som gjorde valet åt oss.

Prisbilderna för vårt hus på ca 125-130 kvm (1 skorsten och 3 avluftare eller vad det heter), nya hängrännor, nya takpannor (Benders exklusiv betongpannor), nytt takpapp, plåtarbetet mm var allt från 73.000 upp till ca 90.000 (efter rotavdrag).
Och de som lämnade det dyraste priset var det företaget som inte ens tittade på huset, näst dyraste var det företaget som inte ens lämnade en ordentlig offert.

När vi ska byta taket på garaget så ska vi nog ta och göra det själva. Så då är frågan vad vi ska göra härnäst med huset.

Jag är lite sugen på att bygga till en 30-40 kvm med ett stort sovrum som har walkin closet. AJ är tyvärr inte så förtjust i denna ide. Så om vi inte gör det så är det kanske göra om badrummet på entrevåningen eller dränera om (men det lär dröja en 6-7 år).

Garaget kunde vi tyvärr inte bygga ut med mer än 4.5 kvm så det känns inte så lönt. Och jag som ville ha dubbelgarage så jag kunde köpa en lite roligare bil :/

Jaja, det finns kanske andra saker vi kan göra. Har ju hela vintern att klura ut vad vi ska göra till våren :)

Hur som helst så är det skönt att takbytet hann bli av nu under 2012. Underlagspappen och takpannorna började bli lite dåliga och vill inte ha några problem med läckande tak precis nu när vintern börjar närma sig.

Det här inlägget postades i Hus. Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *


*

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>