Tandläkarskräck och lustgas

Tandläkarskräck

Vem har egentligen inte lite tandläkarskräck. Jag har åtminstone det. Det finns ingenting värre än när tandläkaren är inne och borrar i tänderna.

Tandläkarskräck

Bara ljudet får en att må dåligt. Själv har jag bara problem med själva borrandet och tryckandet på tänderna, det gör så JÄVLA ONT. Även efter 3 stycken bedövningssprutor så gör det riktigt ont.

Finns det någonting man kan göra för att må lite bättre både innan och under ett tandläkarbesök ?

Jag har försökt sätta ihop en lista som åtminstone lindrar tandläkarskräcken, kanske inte fullt botar den. Men den kan åtminstone göra en mindre nervös.

1. Ha med MP3 spelare och spela HÖG musik. Så hörs inte borrljudet fullt så mycket som utan hög musik 😉
2. Lustgasbedövning.

Det är väl dom två sakerna som fungerar för mig. Hög musik fungerar inte mot smärtan men den tar bort lite ljudet från borrandet.

Och ljudet har man associerat med smärtan som kommer från borrandet så det kan vara bra att ta bort ljudet.

Men det nya som jag testade nu i måndags hos tandläkaren var lustgas

Och det fungerar, en massa lustgas och 3 bedövningssprutor så kände jag ingenting alls när dom borrade.

Var fortfarande nervös men det kändes precis ingenting.

Enda som hände efteråt var att man var lite sådär illamående, men det gick snabbt över.

Så kan klart rekommendera lustgas behandling när man är hos tandläkaren.

Det här inlägget postades i Okategoriserade och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.

12 svar till Tandläkarskräck och lustgas

 1. Tandläkaren skriver:

  Finns många olika tandläkare och man behöver inte ha skräck för dom alla. Vissa tandläkare försöker lugna sina patienter och kanske ser till att spela lite musik, prata med personen i fråga. Allt för att lugna patienten och se till att patientens tandläkarskräck inte blir så grov som den kanske är. Det var vanligare förr med tandläkare som inte brydde sig riktigt så mycket om sina patienter som dom gör idag och det är därför många lider av tandläkarskräck.

  Mitt råd är att berätta för din tandläkare att du lider lite av en sorts tandläkarskräck och se vad dom kan hjälpa dig med.

  Lycka till med dina tandläkarbesök i framtiden.

 2. Svar till tandläkaren skriver:

  Lustgas är helt fantastiskt, även privat 😉

  Tycker att är man rädd för att gå till tandläkaren så ska man verkligen se till att man väljer rätt tandläkare. Vissa tandläkare är helt fruktansvärda medans andra är mycket mycket bättre.

 3. Linda svensson skriver:

  Att gå till tandläkaren är nog det hemskaste som finns. Blir oftast jätterädd när jag vet att jag behöver gå till Tandläkaren.
  Jag ska nästa gång testa att ha med min ipod och lyssna på hög musik. Kanske även ska testa lustgas fast jag håller mig nog till musiken och chansar.

  Lycka till med din tandläkarskräck och hoppas att du övervinner den.

 4. Adam skriver:

  Ska till Tandläkaren på måndag och laga ett hål. jag lider också av tandläkarskräck och tycker inte om att gå till tandläkarna och laga hål.
  Ett stort minus för alla hemska tandläkare. Men framförallt ett stort minus för mig själv som är rädd för tandläkare och lider av tandläkarskräck.

  Ska ta ditt råd om att lyssna på hög musik och se om det fungerar. Får se till att min Ipod är laddad och även att batteriet är laddat så den inte dör mitt under borrningen.

  Fungerar det inte att bara lyssna på hög musik och kanske även försöka slappna av så ska jag testa med lustgas nästa gång jag går till tandläkaren.

  En liten rolig sak med tandläkarskräck är att det är nog inte många jobb där faktiskt personer är rädda och har skräckkänslor för den personen man går till med sina problem :)

  Tack för en trevlig blogg och jag hoppas att ditt råd hjälper mig som lider fruktansvärt av tandläkarskräck.

 5. Bättre tandläkare skriver:

  Bättre att gå till tandläkaren lite då och då än att skippa det. Isåfall så slipper man dom riktigt hemska hålen i tänderna och därmed dom operationerna som gör riktigt ont.
  Det är åtminstone vad jag säger om Tandläkarskräck.

 6. Anonym skriver:

  Verkar vara många som lider av tandläkarskräck.

  Själv har jag inga problem med tandläkare och har ingen tandläkarskräck överhuvudtaget. Gör kanske lite ont när dom borrar men så länge man har bedövning så är det inga problem.
  Ni som har tandläkarskräck kanske skulle bli bättre på att borsta tänderna och använda tandtråd. Så slipper ni kanske gå till tandläkaren så ofta. Det är ett bra råd för dom som lider av tandläkarskräck.

 7. En vän skriver:

  Ta med en vän till tandläkaren. Kanske någon som kan sitta och hålla dig i handen så att du inte blir så rädd. Det är ett bra sätt att bli av med en del av tandläkarskräcken. Jag följer med min dotter som är 16 år snart varje gång hon ska till tandläkaren.

 8. Kalle skriver:

  Många som lider av tandläkarskräck. Lycka till allihopa och borsta tänderna så slipper ni gå till tandläkaren så ofta.

  Peace out

 9. Amanda N skriver:

  Oj, här fick man många tips och råd om hur jag ska slippa vara rädd för att gå till tandläkaren. Ska testa ta med min Ipod och lyssna på hög musik och se om det hjälper. Tror mest jag är rädd för ljudet från borren än själva tandläkaren :)

 10. Daniel skriver:

  Verkar vara fler än bara mig som har problem med tandläkare och lider lite av tandläkarskräck.

  Ska testa några utav dessa råd och tips för att se om det kan hjälpa mig nästa gång jag måste gå till tandläkaren.

 11. Amanda 2 skriver:

  Måste säga att det finns många anledningar till varför en person har tandläkarskräck och att det inte finns något universiellt botemedel mot just rädslan att gå till tandläkare.
  Här listas en del tips och råd som kanske passar för någon men inte alla.

  Men fortsätt lista tips och råd för dom som lider av tandläkarskräck.

 12. Tandalos skriver:

  Går hellre tandalös än att behöva gå till tandläkare. Det gör ont när tandläkare borrar i ens tänder.
  Skulle inte vilja gå dit även om jag fick betalt för det…….

  Så det så, aldrig mer tandläkare för min del.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *


*

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>