TV-avgift – To be or not to be

TV-avgift, licens – Nej Tack

VI ska flytta till hus och funderar om vi ska köpa TV. En av mina första frågor var varför måste vi betala tv-avgift.

Kostnaden från Radiotjänst är 2076 kr året. Och det ska täcka SVT, SR och UR (Sveriges Utbildningsradio). Lyssnar jag på Radio, nej knappast på SR och UR. Och det är i princip
bara när jag kör bil.

Tycker det är en dyr avgift som ”måste” betalas så fort man skaffar Tv. Har försökt titta på Radiotjänsts hemsida och leta fram vad avgiften innefattar. Det
är lättare sagt än gjort. I princip så verkar de inte vilja skriva vad de spenderar sina pengar på. De skriver mycket om att göra ”säker” barnunderhållning på Svenska.
Sen ska nyheter och allmännyttig information inte vara kommersiell. Och det tycker jag är helt OK.

Hade det bara varit det som visats på kanalerna så hade det varit helt OK.

Så nästa steg är att titta på tv-tablån för de senaste dagarna och även nu inför helgen och se vilket som är allmännyttigt och vilket som LIKA gärna skulle kunna köras på en reklamfinansierad kanal ala TV3, Kanal 5 osv.

Börjar med att titta på Torsdagen 12/7. Och där ser jag åtminstone utan egentligen veta vad programmen handlar om

Biltokig
Den lill sjöjungfrun (dans från San Francisco)
Tjejer i Sulkyn(repris)
Det ljuva livet i Alaska
Här är ditt kylskåp
Gravid i höga klackar (någon Amerikansk realityserie
Mad Dogs (Brittisk kriminalarserie)
Engelska Mord

SVT2
Om kriget kommer
Plantera mera
Vem vet mest (ett gränsfall,detta program kan tänkas vara allmänbildande som troligtivs inte hade producerats på en reklamfinansierad kanal)
Bright Star (En film om John Keats)

Det var Torsdagen. Känns som där var mycket repriser och sådana program som jag direkt tänker att det bara är riktigt mög som har köpts in. Det skulle jag ALDRIG vilja betala för.

Men Fredagen kanske blir bättre

Ett par program som känns igen sedan innan

Gravid i höga klackar (någon Amerikansk realityserie

Kändisbarnvakten (Norsk underhållningsserie)
Här är ditt kylskåp
Married single other (brittisk komediserie)
Humor godkänd av staten (Komediserie)
Det goda livet (matlagningsserie)
Babylon A.D

SVT2
När dom rika flyttar in
Huff
Kingdom Hospital
X-games
Nurse Jackie

I bästa fall så hade de kunnat skippa en kanal och ta bort allt utfyllnadsmaterial (Varför behövs två kanaler) om bara visar skit.

Kanske ingen slutsats eftersom jag inte orkar gå igenom deras trista tablåer över en lång sikt, men det känns för mig som att de 2000 kr / år ärslöseri med pengar.

Iofs så har jag möjlighet att se barnprogram (svensk underhållning för barn på svenska som är lite utmanande och inte bara tvångsmatande), men nu är jag inte 7 år mer.
Sen allmännyttig information som rapport, aktuellt och även serier som kan vara bra att se. Jo det kan jag göra, men tycker inte det är värt 2000 kr / året.

Skulle kanske kunna tänka på det hela om man skulle kunnat se vad pengarna går till. Hur de spenderas och kunna vara med och bestämma vad jag vill betala för.

Ett exempel hade varit att jag vill BARA betala för. Nyheter, Barnprogram (på svenska). Så hade jag sluppit betala för alla matlagningsprogram, utfyllnadsprogram, dåliga och bra filmer som visas på svt. Och även alla utländska serier som jag lika bra kan se på reklamfinansierad tv.

Men det är ingenting som toppen på Radiotjänst vill, för isåfall så hade de varit tvungna att avskeda en massa personal och inte kunnat arbeta i ett överflöd av pengar utan egentligen anknytning till marknaden

Så att sätta in en tv-avgift på vad ens intresse är lär inte ske den närmsta tiden, så tills dess så skaffar vi ingen TV.

Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

3 svar till TV-avgift – To be or not to be

 1. Steve C. Baker skriver:

  Min tolkning av lagen är följande: TV-avgift är ingenting som har att göra med att man får tillgång till någon, eller några kanaler. Avgiften tas ut, av alla som har en ”utrustning som är konstruerad för att kunna ta emot marksänd tv” (ungefärligt citat från lagen). Det innebär att om jag äger en video (med inbyggd tv-tuner) men ingen tv, är jag skyldig att betala. Det finns sätt att undvika tv-licensen i detta fall vilket är om man på ett permanent sätt lagrar utrustningen så att den inte med enkelhet kan tas fram för att brukas. (läs, videon ligger lägst in i förådet, nerpackad tillsammans med moster Ingeborgs gamla symaskin). Lagen har tidigare varit skriven så att det varit just marksänd tv som har varit det avgörande för licenskravet. Tekniskt sätt borde detta ha inneburit att en digitalbox för satelit-tv och en monitor hade kunnat frångått kravet på tv-licens. Undrar om det inte är så fortfarande, måste kolla det. Vad jag vet, går pengarna bara till SVT och SR för produktion av publicservice-orienterat material (så som Robinsson, fniss). Inte en krona går till TV4. TV4 får istället betala för att sända i marknätet. Tillbaka till kärnfrågan. Vem, som distribuerar tv-signalen hem till dig, ComHem, Boxer/Terracom, Viasat eller Canal Digital, spelar ingen roll för tv-licensen. Äger du utrustning som KAN ta emot marksänd tv, faller du för kravet att peta in pengar på Radiotjänst konto. Min egen åsikt är dock att det är ett orimligt system att betala baserat på tv-innehav. Det är som att betala för att vi har bibliotek baserat på att du äger en bok. Jag tycker att vi tillsammans, med skattesedeln ska finansiera biblioteken, det har en folkbildnande effekt. Om vi då ska ha en publicservice-TV, bör den finansieras på samma sätt.

 2. Jonas Björn skriver:

  Jag håller med och sitter i en liknande sits. Jag slängde ut min tv för 15 år sedan men nu ska jag tvingas in i systemet för att jag äger en dator. Men jag tittar aldrig på tv eller lyssnar på radio. Då det enbart är en massa dravel som sänds. Om de nu enligt sig själva sänder sådana fantastiska program? Hur kommer det sig då att de inte kan finansiera dessa och överleva av egen kraft i egenskap av enastående program? Som i vilken fri marknadsekonomi som helst (nu är ju de väldigt sällsynta iof) men ändå.

 3. Sebbe Bebbe skriver:

  Jag har inte ens någon antennkabel inkopplad till tv’n. Jag äger inte ens en sådan kabel. Radio… vad är det??? Existerar det fortfarande??? Inte i min värld eller i min bil för jag kopplar ALLTID mobilen i stereon för att lyssna på musik UTAN AVBROTT mitt i en låt. Jag har till och med kapat av antennen från taket för att slippa få avbrott genom ett skrämmande vidrigt ljud som låter DODÄÄÄÄÄÄÄÄÄÄÄÄÄÄÄÄÄÄÄÄÄÄÄÄÄÄÄÄÄÄÄÄÄÄÄÄÄÄÄÄÄÄÄÄÄÄÄÄÄÄÄÄÄÄÄÄÄÄÄÄÄÄÄÄÄÄÄÄ” mitt i en låt.
  Jag fullkomligt HATAR att titta på tv pga all reklam! Jag ******* mina filmer på internet och tittar på filmer och behöver inte bry mig ett piss om ”reklamavbrott” annat än när jag ska äta, skita eller pissa. Har faktiskt inte kollat på tv på över 3 år hittills.
  Men alla dessa människor som faktiskt inte har tv/dator etc hemma men som ALLTID lyssnar på radio i bilen då??? Ja precis där finns radio! Varför behöver inte dom betala????? VARFÖR SKA JAG BETALA FÖR NÅT JAG INTE ENS ANVÄNDER OCH JAG INTE VET VAD PENGARNA ANVÄNDS TILL????

  Det står skrivet att vi betalar skatt för att kunna få lånekort på biblioteket och kunna låna böcker. TÄNK om man hade fått betala boklicens på säkert flera hundra kronor i MÅNADEN!!!! (och jag som dessutom hatar böcker) hahaha
  Summering, lägg in tv licens på skatten så blir skiten betald av ALLA oavsett man använder eller har innehav eller inte. Det blir lättare, säkert billigare och alla betalar automatiskt istället för att vägra betala och behva finna sitt namn hos kronofogden pga radiotjänst.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *


*

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>