TVlicens för datorer och surfplattor

Läste en artikel på IDG precis:
IDG ang att Radiotjänsten har börjat ringa dator- och surfplatteägare för att kräva in tv-avgiften.

Och jag sitter och funderar lite på vad lagen om TV-licens egentligen säger.
Här är ett urklipp av lagen som förtydligar Definitionen av en TV-mottagare. Detta ska då vara teknikneutralt

2 § En TV-mottagare är en sådan teknisk utrustning som är avsedd att ta emot utsändning eller vidaresändning av TV- program, även om utrustningen också kan användas för annat ändamål. Lag (2006:798).

Nu har jag en jobbdator. Och den datorn är INTE avsedd till att ta emot utsändningar eller vidaresändningar av TV-program. Den är AVSEDD till att jobba på/med. Så hur resonerar de där.

Hade jag köpt en dator privat så hade den inte varit avsedd till att titta på tv med. Hade jag velat titta på TV hade jag skaffat en TV!.

Så hade jag köpt en dator så hade den varit avsedd till att utveckla på (programmera), läsa nyheter som är jobbrelaterade, husrelaterade, trädgårdsrelaterade och relaterade till min fritid, följa forum och lagra bilder från digitalkameran. Det är i princip det jag hade använt datorn till.

Det tycker jag är ett rätt så klart syfte med en dator och då ser jag inte att datorn är avsedd till att titta på Radiotjänstens/SVTs utbud.

Och skulle man bli krävd på att behöva betala tv-licens fast man kan visa att datorn inte är avsedd till att titta på TV med och att SVT/Radiotjänsten inte kan visa att jag faktiskt har nyttjat deras tjänster så borde det väl även öppna upp för att jag skulle kunna bli bestraffad för en mängd brott. Såsom Direkt uppsåt relaterade till IT-brottslighet eller kanske uppsåt för misshandel. För datorn kan ju användas även till detta, även om den inte är direkt avsedd till det eller den faktiskt inte används till det.

Hur som helst så tycker jag detta med att det ska vara tv-licens för datorer/surfplattor är det sista som dinosaurierna på SVT/Radiotjänst kan göra för att få in sina pengar. Dessa pengar som jag inte tycker går till något vettigt. Men det har jag skrivit mer om här TV-avgift to be or not to be.

Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

Ett svar till TVlicens för datorer och surfplattor

  1. josef nagy skriver:

    Hej!

    Håller med dig. Har skrivit till Radiotjänst om det orimliga i det de håller på med.

    Avgift kan tas för tjänst medborgarna nyttjar, men inte för tjänst man tror att de nyttjar eller tror att de kan nyttja. Behöver man gå till EU om detta?

    Men i Sverige är inte ens grundlagarna heliga så vad kan man förvänta sig. Polisen har inte resurser att utreda våldsbrott men det skulle inte förvåna mig om de börjar med tillslag mot en datorägare som inte betalat TV-licens. Sen får allmänheten och ideella organisationer leta reda på dödsoffer medan polisen glider omkring i sina bilar och gör det som bevakningsbolagen redan har betalt för att göra…

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *


*

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>