Willab Garden uterum, gör om gör rätt

Willab garden uterum. Troligtvis sista gången jag köper uterum av Willab Garden AB.

Vart ska man börja egentligen.

– Ordersedlen, där stod det bara om själva stommen. Inget om fönster, tak mm. Och när inte det står så börjar man ringa för att fråga vad som ingår och vad som kommer att levereras.
– Det som lovades på sidan skulle inte levereas. Hängrännor och stuprör utlovades av sidan men det hade de inte tänkt skicka. Men de skickade med det det eftersom jag påpekade att det stod på hemsidan. Dåligt att jag ska behöva ringa och de själva inte har koll på vad de utlovar.
– Instruktionerna och ritningarna var inte de lättaste att försöka följa. För det första så var saker och ting inte lätta att se på ritningen och ritningen visade inte samma uterum som jag köpt. Så varför lägger de inte tid och resurser på bra ritningar, iofs så kommer det ju efter att de sålt uterummen och då har ju kunden redan köpt.
– Färdigkapad stomme. De hade glömt att såga till två stycken stolpar korrekt. Sjukt jobbigt om du tänkt sätta upp uterummet lite senare på året och förmålat allting då det kanske inte blir perfekt väder.
– De skruvar med vitmålade huvud bör bytas ut för det var så lätt att bara det minsta fel/att man höll fel så blev skruvhuvudet helt runt. Troligtvis pga att de var vitmålade och då att inte skruvdragaren fick ordentligt tag i skruvhuvudet.

Ang att Willab Garden missat att såga till stolparna.

Och eftersom man inte är en erfaren snickare/hantverkare så kommer man ju först på det när man ska sätta upp uterummet. Så allting är grundat och målat.

Ringt deras support idag och när jag pratade med supporten så låter det lite som att de vill att jag ska köra till Båstad för att hämta sakerna som blivit fel. De ska ringa tillbaka så vi får väl se hur det går. Efter ett tag så fick jag beskrivningar hur allting skulle sågas till.

Själv tycker jag att har jag köpt någonting och betalt för något så ska jag inte behöva ringa ett antal gånger för att kolla upp saker, klaga på att de inte tänkt skicka saker och framförallt om allting skulle vara kapat och klart så skulle jag inte behövt såga till stolparna enligt deras beskrivning.

Tid att montera uterummet

Hur som helst så köpte vi ett attefalls uterum på 15 kvm. Och eftersom jag själv sökte på nätet hur lång tid det skulle ta att slänga ihop ett sådant och inte hittade informationen så har jag räknat ut hur lång tid det tog för oss. Och även vad jag behövde köpa för att kunna montera som jag skulle.

Vi hade redan en platta att ställa uterummet på. Så det behövde vi inte fixa (Förutom att vi flytspacklade upp plattan så att den skulle bli jämn).

Så den tiden det tog oss att bygga var ca 50-60 timmar. Då var vi två personer hela tiden. Så vars 25-30 timmar då. Det är på ett ungefär. Vi hade ingen brådska och vi drog ut det över en veckas tid. Vi jobbade kvällar och även liten på dagarna när jag hade tagit ledigt.

Sen det som tillkom var skruvar och fästningsanordnignar för att fästa stolparna (3 fäste vi i golvet med vinkeljärn och skruvar/pluggar. Sen 2 stolpar i husväggen och sen reglen ovanför.)

Sen fick vi köpa silikon och skruvar/pluggar för att fästa fast droppskyddet i väggen såa tt det inte regnar in längst väggen. Hittentills har det gått åt 2 silikon tuber.

Även underlagspapp, droppbleck, fönsterbleck. (Vi har bröstvärn med skjutfönster på en sida)

Alla de skruvar som hade vitmålade skruvhuvud skulle vi också egentligen ersatt med någotannat. De var riktigt dålig kvalite, så det var inte mycket som behövdes för att skruvdragaren skulle spinna loss och förstöra skruven. Så det sitter nog 10-20 skruvar i uterummet som kommer bli JÄKLIGT svåra att ta bort.

Sen köpte vi 6 liter grundolja som vi oljade allting med 2 gånger och 10 liter målarfärg som vi målade allting två gånger med. Så det var väl det som tillkom för själva uterummet.

Sen eftersom vi flytspacklade plattan så var vi även tvungna att hyra en fräs som kunde fräsa upp lite lutning precis utanför uterummet. Detta så att vatten inte ska rinna in till uterummet.

Verktyg som behövdes. En cirkelsåg kan vara bra för att såga till taket, en fogsvans, bågfil (för att fixa till stuprören och även för att såga till rännorna för dörrarna/fönsterna), tumstock, pennor, en bra skruvdragare som även kan borra, en slagborrmaskin om ni ska fästa i något som inte är av trä, skruvmejslar, huggmejsel.

Skulle jag köpte uterum igen (som vi nog kommer att göra, kanske inte till detta huset) så kommer jag nog inte köpa av Willab Garden. Kommer nog titta runt lite mer på fler tillverkare av uterum.
Från början var det meningen att vi skulle ta ett från Skånska byggvaror. Men sen när vi skulle få arkitekten att rita ritningarna för bygganmälan så såg vi att Willab Garden hade kommit ute med ett Attefalls uterum på 14.9* kvm. Det var ca 1 kvm större än Skånska byggvaror.
Om jag ska köpa ett uterum igen eller rekommendera någon att köpa uterum så som sagt få se ritningarna innan, dubbelkolla vad som händer om inte allt är kapat (och vad man själv behöver kapa), kolla även vad som ingår. Jämföra priser,ringa runt och även se vad för bygglov/bygganmälan som krävs.

Det här inlägget postades i Hus. Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *


*

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>