Ymp och beskärningskurs på Kiviks musteri 2014

Så nu har man gått en ymp och beskärningskurs på Kiviks musteri. Hela paketet gick på 890 och då fick man ett litet äppleträd med sig hem och en hel del kunskaper :)

Om vi börjar med beskärningskursen så var det ett bra upplägg. Gick igenom lite material (tyvärr fanns inte alla bilder i materialet vi fick men det skulle mailas ut i efterhand så det var helt OK). Och hade vi några frågor så var det bara att ställa dessa.
Efter ett tag så fick vi gå ut och se hur andra träd blivit beskurna och därefter blev vi uppdelade i grupper och själv börja beskära äppleträd.
Så det var bra, men det var ju lite si och så om hurvida vi gjorde rätt eller fel. Instruktörerna gick runt och man kunde ställa frågor och sådär. Men vad som hade varit ännu bättre hade varit om det varit ett par till lärare som varit med under själva beskärningsdelen av kursen. SOm hade kunnat varit med i diskussionerna och i efterhand berättar hur man bör tänka. Tror vi alla hade lärt oss lite till. Men då hade kursen kanske kostat litet till.
Hur som helst så var det en bra kurs och en bra start i hur man beskär äpple träd (även andra träd för den delen).
Därefter blev det en fantastiskt fin lunch på Kiviks musteri (någon mustig kycklingsoppa. Otroligt god).

Eftermiddagen var det ympkurs. Och här lärde vi oss om skarvympning. Och som jag själv tycker så borde man pratat mer om barkympning. Detta då de flesta utav deltagarna hade redan befintliga träd i sin trädgård och ville få fler äpplesorter på dessa. Och vad jag själv förstått så är barkympning mer lämpligt på stora, befintliga träd. Men vi fick gå igenom teknikerna för skarvympning och sen fick vi lära oss hur man la snittytan och hur man fäste ympriset med en ny grundstam. Och när vi väl lärt oss att göra snittytan och sen att få ihop ytorna så fick vi ta en trädstam och välja vilken typ av äpplesorter vi ville ha och ympa ihop ett äppleträd :)

Så även om jag själv hade velat se mer om barkympning så var det en bra kurs och helt klart prisvärd.
Ska bli roligt att göra lite skarvympningar där hemma och se om det blir några nya grenar.

Fick även ta med oss hem lite ympris från 4 olika äpplesorter. Så det är dessa fyra äpplesorter som ska in på några utav våra äppleträd där hemma :)

SÅ nu ska vi fortsätta njuta av Kivik en stund till.

FÖr er som vill få en introduktion i äppleträds beskärning och ympning så är denna kursen att rekommendera.

Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *


*

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>